Τηλέφωνο: +30 26510 25324 | Φαξ: +30 26510 32907 | Email: info@isioanninon.gr
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β, ΤΚ 45 444, Ιωάννινα
Ώρες Λειτουργίας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 15:00 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18:00-20:00
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 10:00-14:00 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18:00-20:00
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-12:00

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΩΣ 10/02/2020 - 18o Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο

03 Φεβρουαρίου 2020


Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) εξακολουθεί να αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας, με συνεχώς αυξανόμενη τάση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το 2017, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) υπολόγισε το σύνολο των ατόμων με ΣΔ τύπου 2 (ΣΔτ2) στον πλανήτη στα 425 εκατομμύρια (με προοπτική να φτάσει στα 693 εκατομμύρια το 2045), με τα 2/3 των ατόμων αυτών να είναι σε παραγωγικές ηλικίες. Για την αύξηση αυτή ευθύνεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης, το χρόνιο stress και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Αυξητική πορεία πάνω από 3% κάθε χρόνο εμφανίζει και ο ΣΔτ1. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός της αυξανόμενης εμφάνισης παχυσαρκίας και ΣΔτ2 σε παιδιά και εφήβους. Σε δημοσίευση στο περιοδικό «Lancet» τον Ιούνιο 2018 που εξέτασε τον σχετικό κίνδυνο και τις αιτίες θανάτου τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ, απεδείχθη ότι παρά την αύξηση του ΣΔτ2 ο οποίος τριπλασιάσθηκε, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη αύξηση των θανάτων κυρίως λόγω μείωσης των καρδιαγγειακών επιπλοκών (εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια). Αυτό είναι εντυπωσιακό και οφείλεται στις σημαντικές εξελίξεις στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου τα τελευταία λίγα χρόνια. Εκτός από τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας, σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας, οι οποίες κατά κανόνα συνοδεύουν τον ΣΔτ2 και συμβάλουν στην ανάπτυξη επιπλοκών, κυρίως από την καρδιά και τα αγγεία. Με τις τελευταίες κατευθυντήριες της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA/ΕASD) και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, γίνεται για πρώτη φορά σαφής εξατομίκευση των θεραπευτικών χειρισμών στον ΣΔ, με προτάσεις για συγκεκριμένους συνδυασμούς φαρμάκων ανάλογα με την περίπτωση αλλά και την ύπαρξη συνοσηροτήτων (κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα και τους νεφρούς).

Είναι σαφές ότι ο ΣΔ είναι πολύπλοκο συστηματικό νόσημα και δεν αφορά μόνο τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, αλλά το σύνολο του κυτταρικού μεταβολισμού σε όλους ανεξαιρέτως τους ιστούς. Στην πορεία εξέλιξης της νόσου δημιουργούνται συνοσηρότητες από όλα τα συστήματα (καρδιαγγειακό, νευρικό, πεπτικό, νεφρούς, δέρμα, ακόμα και από την ψυχική σφαίρα) ως αποτέλεσμα της χρόνιας υπεργλυκαιμίας-δυσλιπιδαιμίας και των χρόνιων επιπλοκών, γεγονός το οποίο καθιστά επιβεβλημένη την άριστη μεταβολική ρύθμιση σε όλες τις παραμέτρους. Στην επίτευξη αυτού του στόχου έχει συμβάλει αποφασιστικά η κυκλοφορία πρωτοπόρων φαρμάκων (νέες βασικές ινσουλίνες, αναστολείς SGLT2, αγωνιστές υποδοχέων GLP-1), οι συνδυασμοί των οποίων προσφέρουν ευελιξία και αποτελεσματικότητα στις θεραπευτικές επιλογές.

Απ’ την άλλη μεριά, η έκρηξη στον τομέα της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και η εφαρμογή της στο πεδίο του ΣΔ (αντλίες ινσουλίνης νέας γενιάς, τεχνητό πάγκρεας, σύγχρονες συσκευές αυτομέτρησης της γλυκόζης στο αίμα, συσκευές συνεχούς καταγραφής) έχει αυξήσει τις δυνατότητες εντατικοποίησης της ρύθμισης.

Στόχος του επόμενου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΔΕ είναι να συνδυάσει αρμονικά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα με την κλινική πρακτική, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί όλο το φάσμα της παθοφυσιολογίας, της πρόληψης, της θεραπείας και της παρακολούθησης του ΣΔ και των επιπλοκών του. Την υλοποίηση αυτού του στόχου θα αναλάβουν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές ενώ θα δοθεί, όπως πάντα, η δυνατότητα σε συναδέλφους να παρουσιάσουν δείγματα της τρέχουσας ερευνητικής τους προσπάθειας.

Το επόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΔΕ είναι επετειακό. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία επί 45 χρόνια υπηρετεί με συνέπεια όλες τις διαχρονικές επιστημονικές αξίες, ήτοι γνώση, εμπειρία, έρευνα, εκπαίδευση, γεγονός το οποίο την κατατάσσει (ιστορικά πλέον) σε σημαντικότατο θεσμικό παράγοντα της ιατρικής κοινότητας, και ειδικότερα της διαβητολογίας στη χώρα μας.

Με αυτό τον οραματισμό, σας προσκαλούμε στην Αθήνα 18-21 Μαρτίου 2020 στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας αλλά και φοιτητές από όλο το φάσμα των επιστημών υγείας. Θα αποτελέσει για όλους εμάς ιδιαίτερη τιμή και χαρά η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή σας.

Τελευταία Νέα



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο: +30 26510 25324 | Φαξ: +30 26510 32907 | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β, ΤΚ 45 444, Ιωάννινα
Ώρες Λειτουργίας Δευ-Παρ: 09:00-15:00 (Τετ: 18.00-20.00)
Για θεώρηση γνησίου υπογραφής, ΑΥΣΤΗΡΑ, καθημερινα 10:00-12:00
Ώρες Λειτουργίας για Ιατρούς: Καθημερινά 10:00-14:00 κατόπιν ραντεβού


Copyright © 2022 Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΙΣΙ). Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Powered by NICMEDIA

Back to Top