Τηλέφωνο: +30 26510 25324 | Φαξ: +30 26510 32907 | Email: info@isioanninon.gr
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β, ΤΚ 45 444, Ιωάννινα
Ώρες Λειτουργίας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 15:00 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18:00-20:00
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 10:00-14:00 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18:00-20:00
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-12:00

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

14 Ιουνίου 2022

Συντακτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Ιωάννης Λεκάκης

Μέλη:

Ανδριανή Βαζαίου
Γεώργιος Δαφούλας
Πολυχρόνης Δηλαβέρης
Αλέξανδρος Μπέρλερ
Παναγιώτης Σταφυλάς 


Το μήνυμα του Προέδρου…

  Η Τηλειατρική εξελίσσεται και στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί σύντομα σε όλη την Επικράτεια και όχι μόνο στην δεύτερη Υγειονομική περιφέρεια όπως τώρα. Η Τεχνολογία όμως δεν  θα λύσει το πρόβλημα εξ΄ολοκλήρου. Ο κ. Χ.Καρανίκας ,από το τμήμα Πληροφορικής του Παν/μίου Θεσσαλίας, τόνισε κατά την διάρκεια των εργασιών του 48ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου ότι θα χρειασθούν και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που συνοψίζονται στα ακόλουθα.

1.Δημιουργία ενός κεντρικού φορέα για την διαχείρηση του Εθνικού Δικτύου Τηλειατρικής

2.Κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας και τους πολίτες πχ αποζημίωση ιατρικών πράξεων, δικαιώματα πολιτών, ιατρική ευθύνη κλπ

3.Δυνατότητα αξιολόγησης

4.Πιστοποίηση συστημάτων και ασφάλεια προιόντων

5.Ενσωμάτωση υπηρεσιών τηλειατρικής στο ΕΣΥ

6.Νέα μοντέλα χρηματοδότησης και βιωσιμότητας του συστήματος

    Για όλα αυτά ένας νόμος πλαίσιο για την ηλεκτρονική υγεία και ειδικώτερα την Τηλειατρική φαίνεται να είναι απαραίτητος.

Ιωάννης Λεκάκης

Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής

Διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα, Κεντρική Κλινική Αθηνών


Χαράλαμπος Αποστολάτος

Καρδιολόγος ,MD , MSc in Maritime Medicine , Κεντρική Κλινική Αθηνών

Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημόσια Υγεία

    Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα ενός τεχνητού συστήματος (υπολογιστή) να υποκαθιστά το ανθρώπινο μυαλό και να επιτελεί νοητικές λειτουργίες στη θέση του. Η τεχνητή νοημοσύνη έφερε πραγματική επανάσταση στη δημόσια υγεία όπως και στους άλλους τομείς των επιστημών υγείας. Αναφέρεται ως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αφού οι δυνατότητες της ψηφιακής ιατρικής και της πληροφορικής της υγείας να αλλάξουν τη ζωή μας είναι τεράστιες και δύσκολα προβλέψιμες σε όλα τα επίπεδα. 

   Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από την ΤΝ περιλαμβάνουν expert systems (εξειδικευμένα προγράμματα που επιλύουν συγκεκριμένα προβλήματα με τεχνικές knowledge engineering και fuzzy logic που βασίζονται σε μαθηματικές αρχές πιθανοτήτων), machine learning (τεχνική που εφαρμόζει αλγορίθμους που αναγνωρίζουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα στις πληροφορίες που λαμβάνονται και μαθαίνει από αυτά), data mining (μηχανισμός που εντοπίζει στοιχεία σε μεγάλες βάσεις δεδομένων), natural language processing (γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην ανθρώπινη γλώσσα και τη γλώσσα της πληροφορικής), health informatics (απόκτηση, αποθήκευση και χρήση πληροφοριών σε σχέση με την υγειονομική περίθαλψη προκειμένου να βελτιωθούν οι ιατρικές υπηρεσίες), cloud computing (χρήση απομακρυσμένων servers για την αποθήκευση, διαχείριση, πρόσβαση κι επεξεργασία δεδομένων), mobile health (χρήση κινητής κι ασύρματης τεχνολογίας για την επίτευξη υγειονομικών στόχων), internet of things (δίκτυο έξυπνων συσκευών με ανιχνευτές που συνδέονται μέσω διαδικτύου, επιτρέποντας την ανίχνευση, καταγραφή κι ανταλλαγή πληροφοριών από πολλαπλά απομακρυσμένα σημεία που στη συνέχεια αναλύονται από αλγόριθμους και διανέμονται σε ειδικούς για λήψη αποφάσεων).    

    Στη Δημόσια Υγεία η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλές εφαρμογές. Α) Η προστασία της υγείας του πληθυσμού είναι βασική εφαρμογή κι επιτυγχάνεται με τη διαρκή, συστηματική συλλογή, ανάλυση, ερμηνεία και διάδοση υγειονομικών πληροφοριών (Επιτήρηση – Public Health Surveillance). Η ΤΝ παρέχει πληθώρα πληροφοριών από πολλαπλές πηγές, σχεδόν real time (πχ βοηθά στον εντοπισμό χώρων εστίασης με μολυσμένα τρόφιμα από συσσωρευμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ή ανιχνεύει τοπικές εξάρσεις λοιμώξεων που ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιδημίες ή πανδημίες). Το σύστημα Global Health Monitor είναι ένα online σύστημα που αναλύει πληροφορίες από πολλαπλές πηγές για να εντοπίσει επιδημίες λοιμώξεων. Machine learning σύστημα χρησιμοποιήθηκε στις Φιλιππίνες για να προβλέψει την πιθανότητα έξαρσης Δάγγειου πυρετού με βάση στοιχεία από τις καιρικές συνθήκες και τη χρήση γής. Β) Η ΤΝ έχει βασικό ρόλο επίσης στην προώθηση της υγείας των πληθυσμών (health promotion) καταγράφοντας στοιχεία παραγόντων κινδύνου και τρόπων ζωής και παρέχοντας στοχευμένες συμβουλές σε συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού (πχ μοντέλα καρδιαγγειακού κινδύνου). Με τον ίδιο τρόπο κατευθύνει και πολιτικές και στρατηγικές υγείας και βοηθά στη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο. Γ) Μια άλλη σημαντική εφαρμογή είναι η ενίσχυση των συστημάτων υγείας (η σωστή διαχείριση πληροφοριών ενισχύει τον  αυτοματισμό, αυξάνει την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, μειώνει το κόστος και κατευθύνει τους πόρους ανάλογα με τις υγειονομικές ανάγκες). Δ) Η χρήση κινητής τηλεφωνίας έχει μεγάλη σημασία σε αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς υποδομές αλλά με ισχυρή διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας. Σημαντική είναι κι η συνεισφορά των social media στη δημόσια υγεία ιδίως σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων. Ε) Στην Ιατρική η ΤΝ παρέχει πληθώρα πληροφοριών που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση των υπολογιστών στη διάγνωση, πρόβλεψη ασθενειών, αλλά και στη διενέργεια πολύπλοκων εγχειρημάτων (πχ συσκευές μπορούν να διαγνώσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εξ’ αποστάσεως / ομοίως, μπορούν να διαγνώσουν αλλοιώσεις του δέρματος εξ’ αποστάσεως σε απομακρυσμένες χώρες του τρίτου κόσμου με τροπικές παθήσεις κι έλλειψη υγειονομικού προσωπικού / στοιχεία του ΗΕΓ μπορούν να προβλέψουν επιληπτική κρίση / στοιχεία από ζωτικά σημεία-δραστηριότητα-ατμοσφαιρική ρύπανση-καιρικές συνθήκες μπορούν να προβλέψουν παρόξυνση ΧΑΠ / ανιχνευτές στο κρεβάτι αναλύουν κινήσεις επιτρέποντας την ανάλυση των σταδίων και της ποιότητας του ύπνου / Internet of Things δίκτυα ανιχνεύουν μεταβολές στην καθημερινή κινητικότητα των ηλικιωμένων και τον τρόπο ζωής τους / συστήματα machine learning μπορούν να ανιχνεύσουν δυσλειτουργίες screening tests (πχ μαστογραφιών) και πολλές άλλες εφαρμογές.   

    Η ΤΝ συνέβαλε αποφασιστικά στη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19. Πληθώρα πληροφοριών στο ΤΕΠ από ζωτικά σημεία, κλινική εξέταση κι εργαστηριακές εξετάσεις επιτρέπουν τη διαλογή των ασθενών, τη διαστρωμάτωση κινδύνου και τη στοχευμένη διαχείριση των εισαγωγών με βάση το προφίλ κινδύνου. Ομοίως, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, scores κινδύνου επιτρέπουν τη διαχείριση των ασθενών δίνοντας προτεραιότητα στους σοβαρά πάσχοντες. Η χρήση της τηλεϊατρικής άνθισε στη διάρκεια της πανδημίας δίνοντας τη δυνατότητα στη διαχείριση των περιστατικών εξ’ αποστάσεως μειώνοντας τις εισαγωγές και την συμφόρηση στα ΤΕΠ. Η διαχείριση των ασθενών έτσι έγινε ταχύτερη κι αποτελεσματικότερη παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στα συστήματα υγείας. Πολύ σημαντική είναι η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής τα τελευταία χρόνια. Με τη βοήθεια της ΤΝ είναι δυνατή η διάγνωση σε κάποιες περιπτώσεις (πχ διάγνωση Parkinson από στοιχεία της φωνής στο τηλέφωνο ή στάση του σώματος / διάγνωση ΧΑΠ από δύσπνοια/βήχα στο τηλέφωνο).   

     Η ΤΝ έχει ευρείες χρήσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Κύριες υπηρεσίες είναι η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών: η ποιότητα του αέρα κι η ατμοσφαιρική ρύπανση όπως κι η ποιότητα του νερού, οι καιρικές συνθήκες, η ανίχνευση ακτινοβολίας κι η εντόπιση διαρροής χημικών και λοιπών επιβλαβών ουσιών. Το Ευρωπαϊκό σχέδιο PULSE αναλύει και συσχετίζει γεωχωρικά υγειονομικές πληροφορίες με στοιχεία μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Η διαχείριση των αποβλήτων των πόλεων επίσης χρησιμοποιεί πληροφοριακά συστήματα. Μια έξυπνη πόλη θεωρείται ότι διαθέτει τα 6 στοιχεία: έξυπνη οικονομία, έξυπνη κίνηση, έξυπνο περιβάλλον, έξυπνους ανθρώπους, έξυπνη ζωή κι έξυπνη διακυβέρνηση. Ομοίως, ένα έξυπνο σπίτι ανιχνεύει τη δραστηριότητα των κατοίκων του (κι έμμεσα την υγεία τους) χωρίς να παρεμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή. Σημαντική είναι η εφαρμογή της ΤΝ και στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Εφαρμογές IoT και social media βοηθούν στην ανίχνευση σημαντικών προβλημάτων και βοηθούν στην καθοδήγηση και συμβουλή του κοινού στη διαχείριση της κρίσης (εφόσον φυσικά υπάρχει δίκτυο και συνδεσιμότητα). 

     Η χρήση της ΤΝ όμως έχει να αντιμετωπίσει και σημαντικά προβλήματα που ανακύπτουν. Η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας εγκυμονεί τον κίνδυνο έξαρσης της ανεργίας. Η ΤΝ αναπτύσσεται στις εξελιγμένες πλούσιες χώρες αλλά στις αναπτυσσόμενες είναι ακόμη ανύπαρκτη. Με τον τρόπο αυτό ενδέχεται να επιδεινώσει τις ανισότητες στην υγεία μεταξύ των πληθυσμών και να κάνει μεγαλύτερο κακό από καλό στην Παγκόσμια Υγεία. Σημαντική συνεισφορά από κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη αλλά ο δημόσιος τομέας πρέπει να εξασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας. Σημαντικό πρόβλημα είναι κι η έλλειψη εκπαίδευσης των επαγγελματιών της υγείας στην τεχνολογία και την ΤΝ (πχ πιθανόν να αισθάνονται ότι απειλούνται από μηχανές που θα τους αντικαταστήσουν), ώστε συχνά δεν αντιλαμβάνονται την συνεισφορά της και αρνούνται να τη χρησιμοποιήσουν. Ομοίως, μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη τυποποιημένης παγκόσμιας ορολογίας που χρησιμοποιείται σε βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους ώστε η ανταλλαγή και χρήση πληροφοριών να είναι συχνά ανέφικτη (πχ τοπικές διάλεκτοι ή αρχεία γραμμένα με το χέρι δεν γίνεται να χρησιμοποιηθούν).

    Τελικά, προκύπτει το μεγάλο ερώτημα: που πάνε όλες αυτές οι πληροφορίες και πως χρησιμοποιούνται; Το θέμα της ασφάλειας των στοιχείων, της ιδιωτικότητας – εμπιστευτικότητας των προσωπικών δεδομένων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διακίνηση κι ανταλλαγή των πληροφοριών. Η ιδιοκτησία της πληροφορίας και η συγκατάθεση στη χρήση της έχουν δημιουργήσει σημαντικά νομικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ οι κατά τόπους νομοθεσίες και κανόνες δυσχεραίνουν συχνά την πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων. Επίσης, ασφαλιστικές εταιρείες με πρόσβαση σε δεδομένα ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν προσωπικά στοιχεία για να αρνηθούν την ασφάλιση σε άτομα με υψηλό προφίλ κινδύνου. 

    Τελικά, τα computers θα κάνουν τις ανθρώπινες εργασίες καλύτερα από τον άνθρωπο διότι μαθαίνουν διαρκώς και δεν ξεχνούν ενώ εφαρμόζουν αυτά που μαθαίνουν με τρομακτικές δυνατότητες. Τα robots επιπλέον, μπορούν να κάνουν εργασίες που οι άνθρωποι δε μπορούν. Αυτό είναι χρήσιμο όταν δεν υπάρχει προσωπικό για να κάνει αυτές τις εργασίες ή όταν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στο προσωπικό. Αλλά τελικά, οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους; Θα αντικαταστήσουν τους ιατρούς στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών; Κι αν προκύψει λάθος; Ποιός θα φέρει την ευθύνη; 

   Το ζητούμενο τελικά, είναι να κατανοήσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας και να τις διαχειριστούμε στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας προωθώντας την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να οικειοποιηθούμε την ψηφιακή πραγματικότητα και να αγκαλιάσουμε την τεχνολογία, αναγνωρίζοντας κι υπογραμμίζοντας τους περιορισμούς τους. 




 Γεώργιος Δαφούλας 

MD, MBA in HSM, PhDc, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΚΕ-ΠΘ

Έφτασαν στο email μου…

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Δράσεις CPME (Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών) για τα θέματα Ψηφιακής Υγείας

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας επηρεάζει σε πολλά επίπεδα τα θέματα και της Ιατρικής, όχι μόνο ως Επιστήμη-Τέχνη αλλά και πλευρές του Ιατρικού Επαγγέλματος, Ιατρικής Εκπαίδευσης κτλ

Στο πλαίσιο αυτό η CPME (Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών) έχει λάβει πρωτοβουλίες για θέματα ψηφιακής υγείας που εστιάζουν σε 5 τομείς (1):

-Tεχνητή Νοημοσύνη

-Δεδομένα Υγείας

-Ψηφιακές Δεξιότητες

-Ηλεκτρονική Υγεία

-Κινητές Εφαρμογές Υγείας

Η ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα εκπροσωπείται στα διάφορα fora και συλλόγους σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και συγκεκριμένα:

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατρικών Συλλόγων (Conseil Européen des Ordres des Médecins - CEOM)

UEMS (Ευρωπαϊκή Ένωση Ειδικευμένων Ιατρών) 

CPME (Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών) 

AEMH (Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών), 

Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο (WMA) 

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Έμμισθων Ιατρών (FEMS)

Σε ότι αφορά τα θέματα Ψηφιακής Υγείας, υπάρχει ο Τομέας Ηλεκτρονικής Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του ΠΙΣ (2). 

Έχει ως αντικείμενο τη μελέτη των ζητημάτων που αφορούν σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, τηλεϊατρική, ηλεκτρονική κάρτα υγείας, μηχανοργάνωση και διασύνδεση υπηρεσιών υγείας κλπ.

Η ενεργή συμμετοχή του ΠΙΣ στα θέματα ψηφιακής υγείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο,  είναι αναγκαία για την εκπροσώπηση της Ιατρικής Κοινότητας και της Ελλάδας στις εξελίξεις ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα της υγείας.

Διοργάνωση συναντήσεων εργασίας για θέματα ψηφιακής υγείας του Ινστιτούτου Κοπεγχάγης για τις Μελλοντικές Μελέτες, σε συνεργασία με CPME (Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών) και Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νέων Ιατρών – EJD.

Mε δεδομένες τις προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες του ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα της Υγείας και για την Ιατρική Κοινότητα, η CPME και ΕJD διοργάνωσαν πρόσφατα 2 συναντήσεις εργασίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοπεγχάγης για τις Μελλοντικές Μελέτες

https://www.juniordoctors.eu/blog/digital-leadership-academy-1st-training-session 

Στις δυο αυτές συναντήσεις νέοι γιατροί από χώρες της Ευρώπης μαζί με στελέχη της CPME συμμετείχαν σε διαβούλευση για τα θέματα ψηφιακής υγείας και το πως επηρεάζουν και το ιατρικό σώμα.

Ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Νέων Ιατρών - EJD ιδρύθηκε επίσημα στο Bad-Nauheim της Γερμανίας τον Μάιο του 1976 ως Διαρκής Ομάδα Εργασίας Ευρωπαίων Νέων Ιατρών (PWG). Έκτοτε, ο EJD έγινε ο ευρωπαϊκός οργανισμός νέων ιατρών με τα περισσότερα εθνικά μέλη, εκπροσωπώντας πάνω από 300.000 Νέους Ιατρούς σε όλη την Ευρώπη. Οι αρχικοί στόχοι του EJD περιλαμβάνουν τη διασφάλιση των συμφερόντων των Νέων Ιατρών στην Ευρώπη, με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την κινητικότητα στο επάγγελμα και τη θέσπιση προτύπων σχετικά με την ποιότητα της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης. Επιδιώκει επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των οργανώσεων-μελών του και να μειώσει το χάσμα μεταξύ των Νέων Ιατρών σε όλη την Ευρώπη.

Το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας (JDN-Hellas) είναι ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε από νέους και νέες ιατρούς στην Αθήνα στις 28 Σεπτεμβρίου 2014.

Στόχος του Δικτύου είναι η δημιουργία ενός φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, τη συζήτηση θέσεων, την ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν σε θέματα ενδιαφέροντος για τους νέους ιατρούς, συμπεριλαμβανομένων (και όχι μόνο): της δημόσιας υγείας, της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, των ασφαλών συνθηκών εργασίας και της κινητικότητας των νέων ιατρών. Δραστηριοποιείται στους εξής 5 τομείς: Ιατρική Ηθική και Δεοντολογία, Δημόσια Υγεία και Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Κοινωνικο-ιατρικά Θέματα και Διεθνής Εκπροσώπηση.

Εκπροσωπεί τους Έλληνες νέους ιατρούς στην Ευρώπη (EJD) και Διεθνώς (JDN-WMA), σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.).

www.jdnhellas.eu 

ΠΗΓΕΣ

(1) https://www.cpme.eu/policies-and-projects/digital-health/ 

(2)https://pis.gr/103251/%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/  


Προσωπικότητες στο Digital…

 Νίκος Γκούβας 

Ο Νίκος Γκούβας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1972. Αποφοίτησε το 1990 από το 52ο Λύκειο Αθηνών και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Gr.t.Popa στο Ιάσιο στη Ρουμανία. Έλαβε το πτυχίο του τον 9/ 1997 με βαθμό 9.6 /10 και μετά την αναγνώριση πτυχίου το 1998. Ξεκίνησε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής την οποία και ολοκλήρωσε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός το 2007.

   Κατόπιν ασχολήθηκε στον ιδιωτικό τομέα με την Ψυχιατρική , Είναι εξωτερικός συνεργάτης στο Ιατρικό Αθηνών, κλινικές Περιστερίου & Φαλήρου, Επιστημονικός  Διευθυντής στο σχολείο ΑΜΕΑ ο ΕΡΜΗΣ, και Επιστημονικός Διευθυντής  στο φορέα γι α τον Αυτισμό Ασπίδα του Δαυίδ.

   Είναι Πρόεδρος κλάδου Πληροφορικής & καινοτόμων τεχνολογιών από το 2018 και μέλος του ΔΣ στην Ελληνική Ψυχιατρική εταιρεία από το 2021 με πολλές δράσεις για τη προώθηση της Ψηφιακής υγείας .

   Από το 2013 ξεκίνησε η ενασχόληση με τη τεχνολογία με τη πρώτη πλαφόρμα τηλεσυμβουλευτικής  nomeds.gr . Το λογισμικό  είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα καθώς η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση και πληρωμή το 2013 ήταν σχεδόν αδύνατη. Το 2015 ξεκίνησε ο σχεδιασμός της τρέχουσας τεχνολογικής προσπάθειας ,της Melapus, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017. Μία πλατφόρμα τηλεψυχιατρικής η οποία στην ίδρυσή της ήταν η μοναδική του είδους της στην Ευρώπη , και έκτοτε μέχρι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. 

   Βραβεύτηκε το 2018 το εγχείρημα ως best early stage startup, και τον 3/ 2022 από την UNESCO  για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο ειδικά στην πανδημία με πάνω από 22.000 συνεδρίες στους πρώτους 3 μήνες στο 1ο κύμα της. 

   Το επόμενο εγχείρημα που σχεδίασε και λειτουργεί , είναι η πλατφόρμα idnaonline.com που συνδυάζει την απομακρυσμένη παροχή φαρμακογονιδιωματικών τεστ και τηλεψυχιατρικής.Την ίδια στιγμή σε επίπεδο R&D εξελίσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με face and emotion recognition software με δυνατότητα καταγραφής συναισθημάτων και εκτύπωσης σε πραγματικό χρόνο της πορείας κάποιων συναισθημάτων του ασθενή, για την υποστήριξη του έργου του γιατρού και όχι μόνο καθώς έχει και εφαρμογές εκτός Ψυχιατρικής.

Πιστεύει πως η Ψυχιατρική είναι η ειδικότητα που μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα μέ τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και πως έτσι μπορούν να λάβουν πολλοί περισότεροι άνθρωποι βοήθεια καθώς η τεχνολογία ξεπερνά το στίγμα και όλες τις αδυναμίες πρόσβασης στο γιατρό.



Επιθυμούμε το Digital Health Alert συνεχώς να εξελίσσεται. Πείτε μας τις απόψεις σας και τις παρατηρήσεις σας. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο digital.medicine.2018@gmail.com.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ

*Πατήστε πάνω στο εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες


‍Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ:

Τελευταία Νέα



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο: +30 26510 25324 | Φαξ: +30 26510 32907 | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β, ΤΚ 45 444, Ιωάννινα
Ώρες Λειτουργίας Δευ-Παρ: 09:00-15:00 (Τετ: 18.00-20.00)
Για θεώρηση γνησίου υπογραφής, ΑΥΣΤΗΡΑ, καθημερινα 10:00-12:00
Ώρες Λειτουργίας για Ιατρούς: Καθημερινά 10:00-14:00 κατόπιν ραντεβού


Copyright © 2022 Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΙΣΙ). Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Powered by NICMEDIA

Back to Top