Τηλέφωνο: +30 26510 25324 | Φαξ: +30 26510 32907 | Email: info@isioanninon.gr
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β, ΤΚ 45 444, Ιωάννινα
Ώρες Λειτουργίας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 15:00 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18:00-20:00
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 10:00-14:00 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18:00-20:00
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-12:00

Ινστιτούτο Prolepsis - Ιούλιος 2022

02 Αυγούστου 2022

Το Ινστιτούτο Prolepsis διοργάνωσε ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σεμινάριο για λειτουργούς υγείας με θέμα την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε παιδιά και γονείς

Ένα καινοτόμο πενθήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργάνωσε στις αρχές Ιουνίου το Ινστιτούτο Prolepsis για παιδίατρους και άλλους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και τις οικογένειές τους. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Dr. PED-Chef.

Οι 30 επαγγελματίες υγείας από Ελλάδα, Νορβηγία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, και Τουρκία που συμμετείχαν στο σεμινάριο, εκπαιδεύτηκαν σε βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής και διατροφικές συστάσεις. Παράλληλα, μέσα από τη μαγειρική είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε τρόπους με τους οποίους η υγιεινή διατροφή μπορεί να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα της οικογένειας, ώστε να παρέχουν αντίστοιχη πληροφόρηση στους γονείς. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Ενημέρωση σε κοινότητες Ρομά και ομαδικές συζητήσεις στο πλαίσιο του έργου "Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έρευνα που υλοποιήθηκε με στόχο την πληρέστερη κατανόηση των αναγκών και των αντιλήψεων για θέματα που αφορούν στην υγεία των γυναικών Ρομά. Οι συνεργάτιδες και οι συνεργάτες του Ινστιτούτου Prolepsis και του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικής Αγωγής του Παι.Τ.Δ.Ε του ΕΚΠΑ επισκέφτηκαν τις περιοχές παρέμβασης στον Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, το Ζεφύρι, και την Αγία Βαρβάρα. Σε συνεργασία με Διαμεσολαβήτριες ενημέρωσαν τις γυναίκες των κοινοτήτων και ενδιαφερόμενους φορείς για το έργο, πραγματοποίησαν ομαδικές συζητήσεις και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια με γυναίκες Ρομά σε κάθε περιοχή.
 
Το έργο «Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων: μία νέα μεθοδολογική προσέγγιση» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Prolepsis και εταίρο το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής (Ε.Δ.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

 

IMMUNION: To Ινστιτούτο Prolepsis διοργάνωσε εθνική στρογγυλή τράπεζα για την αποτελεσματική προώθηση των εμβολιασμών στις κοινότητες Ρομά 

Στις 30 Ιουνίου το Ινστιτούτο Prolepsis έφερε κοντά λειτουργούς υγείας, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους ΜΜΕ με σκοπό να συζητηθούν και να προσδιοριστούν τα πιο κατάλληλα επικοινωνιακά εργαλεία για την αποτελεσματική προώθηση των εμβολιασμών στις κοινότητες Ρομά.

Η στρογγυλή τράπεζα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος IMMUNION (“Improving IMMunisation cooperation in the European UNION”) στο οποίο συμμετέχει το Ινστιτούτο Prolepsis. Το IMMUNION δημιουργήθηκε για να προωθήσει την αποτελεσματική επικοινωνία για το θέμα των εμβολιασμών, βάσει τεκμηριωμένης ενημέρωσης και με τρόπους που οικοδομούν εμπιστοσύνη και περιορίζουν την παραπληροφόρηση.

Το IMMUNION είναι ένα διετές πρόγραμμα (01/04/2021 - 31/03/2023), συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020).

Δείτε τη σύντομη περιγραφή του έργου εδώ

 

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ ήταν δίπλα στους μαθητές για 11η συνεχόμενη σχολική χρονιά 

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, για 11η συνεχή σχολική χρονιά, στάθηκε δίπλα σε παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη, προσφέροντας καθημερινά υγιεινά και θρεπτικά γεύματα. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 5.750 μαθητές από 151 σχολεία που βρίσκονται σε κοινωνικοοικονομικά ευπαθείς περιοχές της Αττικής, της Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θράκης.

Επίσης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος, διανεμήθηκε σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία κατάλληλα σχεδιασμένο εκπαιδευτικό υλικό τόσο για τους μαθητές όσο και τους γονείς τους. Η συμβολή των εθελοντών στην προετοιμασία και αποστολή του υλικού ήταν πολύτιμη! Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Το Ινστιτούτο Prolepsis στο 48ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο

Η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis είχε σημαντική παρουσία στο 48ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από 12 έως 14 Μαΐου από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών.
 
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν το πρόγραμμα 365+ Μέρες Φροντίδας που υλοποίησε το Ινστιτούτο το 2019-20 για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων Τρίτης Ηλικίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, καθώς και το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία για την αντιμετώπιση της μοναξιάς που βιώνουν οι ηλικιωμένοι. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα προγράμματα Mig-HealthCare και EU-VET CARE που αφορούν στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής υγείας που παρέχονται σε μετανάστες και πρόσφυγες και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων και υλικού για επαγγελματίες υγείας.
 

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων
«Υγεία και Θρησκεία»

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 30 Ιουνίου ο κύκλος διαδικτυακών μαθημάτων «Υγεία και Θρησκεία», τα οποία επιμελείται και συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής της Χειρουργικής, π. Δημήτρης Λινός.

Η τελευταία ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, Καθηγητή Θεολογίας και Ακαδημαϊκό και είχε θέμα «Η Ιατρική ως ευχαριστία».

Ο κύκλος των μαθημάτων διοργανώνεται σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος και τελεί υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Όλες οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Ινστιτούτου Prolepsis στο YouTube.

 

AcToVax4NAM: Ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της πρόσβασης στους εμβολιασμούς για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες

Ένα ακόμα πρόγραμμα που εστιάζει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis και άλλους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς. Το πρόγραμμα AcToVax4NAM αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στους εμβολιασμούς για τους νεοαφιχθέντες μετανάστες, καθιστώντας τις συνθήκες πρόσβασης πιο δίκαιες και εγγυημένες για όλους. Οι εταίροι του έργου θα εντοπίσουν λύσεις προκειμένου να ξεπεραστούν εμπόδια, που αποτελούν τροχοπέδη στον εμβολιασμό και θα εργαστούν για να ενδυναμώσουν τον αλφαβητισμό σχετικά με τον εμβολιασμό σε επίπεδο συστήματος υγείας.

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ο συντονιστής του έργου ActoVax4NAM, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Τρίτο Πρόγραμμα Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020).

Μάθετε περισσότερα για το έργο στο ενημερωτικό δελτίο του ActoVax4NAM που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο. Βρείτε το εδώ.

 

Εκπαίδευση και κατάρτιση χειριστών τροφίμων για πιο ασφαλή και υγιεινά γεύματα: Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα e-SAFE

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα e-SAFE, το οποίο στοχεύει στην παροχή σύγχρονης και προσαρμοσμένης κατάρτισης σε επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο των υπηρεσιών σίτισης και εστίασης. Το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν οργανισμοί από 5 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, απευθύνεται σε μάγειρες, σεφ, προσωπικό κουζίνας, χειριστές τροφίμων, παρόχους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, βιομηχανίες τροφίμων, κ.ά. Μέσα από το e-SAFE, οι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες εκπαιδεύονται για να βελτιώσουν τις καθημερινές τους πρακτικές κατά την προετοιμασία γευμάτων. 

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο του έργου και τα επόμενα βήματα μπορείτε να βρείτε στο δελτίο τύπου εδώ.

 

MIG-DHL: Για τη βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού σε μετανάστες και πρόσφυγες

Η πρόσβαση των μεταναστών και προσφύγων στις κοινωνικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί βασικό δείκτη κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης στη χώρα υποδοχής. Το διετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα MIG-DHL, στο οποίο συμμετέχει το Ινστιτούτο Prolepsis, στοχεύει να ενισχύσει τις ψηφιακές τους δεξιότητες για θέματα υγείας – π.χ. πλοήγηση στο διαδίκτυο και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του συστήματος υγείας, αναζήτηση έγκυρων πληροφοριών για θέματα υγείας, κ.ά. Το πρόγραμμα απευθύνεται παράλληλα και σε επαγγελματίες υγείας που εργάζονται με πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πρόγραμμα MIG-DHL συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS + της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε περισσότερα για την πορεία του έργου στο δελτίο τύπου εδώ.
Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του MIG-DHL εδώ.

 

VRHealthLeaders: Μια πολυσύνθετη πλατφόρμα εκμάθησης για μελλοντικούς ηγέτες στον χώρο της υγείας με τη βοήθεια της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα VRHealthLeaders, το οποίο έχει στόχο να παρέχει στους επαγγελματίες υγείας γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο σε θέματα που αφορούν στην υγεία. Τέτοια θέματα περιλαμβάνουν τη διαχείριση ανθρωπίνων και χρηματοοικονομικών πόρων, την τήρηση διαδικασιών για τη διατήρηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και επείγουσες καταστάσεις, όπως τη διαχείριση κρίσεων. Το πρόγραμμα VRHealthLeaders χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Πρόγραμμα για τη βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα: Digital HEalth liteRacy Education for vulnerable groups-iHERE. To iHERE συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS + της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και κατάλληλου εκπαιδευτικού εργαλείου για τη βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού ευάλωτων ομάδων.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο του προγράμματος και για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού υλικού μπορείτε να βρείτε στο δελτίο τύπου εδώ, καθώς και στο τελευταίο newsletter του iHERE.

 

Μαζί, απέναντι στη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία

Επεκτάθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η υλοποίηση του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία με στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην Τρίτη Ηλικία. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Prolepsis και της Δομής “ΓΕΦΥΡΑ” της Περιφέρειας.

Επίσης, πρόσφατα το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Κεφαλονιά σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας του νησιού, αλλά και στον Δήμο Δράμας. Με αυτές τις νέες συνεργασίες θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε ακόμη περισσότερα άτομα Τρίτης Ηλικίας που βιώνουν μοναξιά και να χτίσουμε δεσμούς φιλίας.

Αν γνωρίζετε κάποιον που θα μπορούσε να επωφεληθεί από το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία ή αν θέλετε να λάβετε μέρος εθελοντικά, επικοινωνήστε μαζί μας. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

 
Συνεντεύξεις στον Τύπο
COVID-19: Μία συζήτηση της Καθηγήτριας Επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού στα Παραπολιτικά 90.1 με τον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα για την έξαρση του κρουσμάτων αυτό το καλοκαίρι και την ανάγκη για γρήγορη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων. Ακούστε εδώ.

COVID-19: "Είμαστε σε έναν πόλεμο που δεν έχει πλήρως κερδηθεί. Έχουμε όπλα, είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πριν. Αλλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε", η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis στον ANT1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Δείτε εδώ

COVID-19: "Καλό θα είναι άμεσα να υπάρξουν μέτρα για τη μάσκα και πιθανόν και για τους εσωτερικούς χώρους για αποφυγή συνωστισμού. Τίποτα άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή αλλά είναι σημαντικό να τηρηθούν μέτρα", η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis στο CNN Greece. Διαβάστε εδώ

Ευλογιά των πιθήκων: H Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Δείτε εδώ

Yποστήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων κατά τη διάρκεια κρίσεων, μέσα από την κατάλληλη κατάρτιση των εκπαιδευτικών. Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ProWell. Ακούστε εδώ

Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο ευάλωτος πληθυσμός των Ρομά σε ζητήματα υγείας, εκπαίδευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων: 
H Dr. Margareta Matache, ακαδημαϊκός από τη Ρουμανία, Instructor της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε παιδιά και γονείς: Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για το εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis για παιδίατρους και άλλους λειτουργούς υγείας. Ακούστε εδώ.

Eνδιαφέροντα νέα και στιγμιότυπα από την ομάδα του
Ινστιτούτου Prolepsis
Μύθοι και Αλήθειες σχετικά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα! Πώς λειτουργεί και τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε από τις διάφορες λοιμώξεις που απειλούν την υγεία μας; Ένα χρήσιμο άρθρο από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis σε συνεργασία με την Interamerican. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε εδώ.

ΟντένσεΠαρουσιάσαμε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CANCERLESS στο 22nd International Conference on Integrated Care - ICIC22. Δείτε εδώ.

ΠράγαΣτις 8 Ιουνίου βρεθήκαμε στην Πράγα για το Staff Capacity Building Meetingτου προγράμματος RECHANCE Μιλήσαμε για την ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα του προγράμματος και τις εκπαιδευτικές ενότητες που θα βοηθήσουν στην υποστήριξη πρώην κρατουμένων. 

ΒαρσοβίαΤο Ινστιτούτο Prolepsis στην εναρκτήρια συνάντηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SUSTAID! Το πρόγραμμα στοχεύει στην υλοποίηση περιβαλλοντικά βιώσιμων προγραμμάτων σίτισης στην Ευρώπη. Δείτε εδώ.

ΔρέσδηΣτις αρχές Ιουλίου βρεθήκαμε στη Δρέσδη για το εκπαιδευτικό σεμινάριο «Train the Trainers», του ευρωπαϊκού προγράμματος ProWell. Δείτε εδώ.

Η ομάδα του Ινστιτούτου Prolepsis σε σχολείο του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ! 

Μία ευχάριστη συνάντηση της Καθηγήτριας Αθηνάς Λινού με την κυρία Νίκη, ωφελούμενη του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία

Καλοκαιρινή βραδιά με τους εθελοντές του Ινστιτούτου Prolepsis!

Τελευταία Νέα



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο: +30 26510 25324 | Φαξ: +30 26510 32907 | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β, ΤΚ 45 444, Ιωάννινα
Ώρες Λειτουργίας Δευ-Παρ: 09:00-15:00 (Τετ: 18.00-20.00)
Για θεώρηση γνησίου υπογραφής, ΑΥΣΤΗΡΑ, καθημερινα 10:00-12:00
Ώρες Λειτουργίας για Ιατρούς: Καθημερινά 10:00-14:00 κατόπιν ραντεβού


Copyright © 2022 Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΙΣΙ). Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Powered by NICMEDIA

Back to Top