1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

18o Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο

18 diavitologiko sinedrio 01

 
   

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) εξακολουθεί να αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας, με συνεχώς αυξανόμενη τάση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το 2017, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) υπολόγισε το σύνολο των ατόμων με ΣΔ τύπου 2 (ΣΔτ2) στον πλανήτη στα 425 εκατομμύρια (με προοπτική να φτάσει στα 693 εκατομμύρια το 2045), με τα 2/3 των ατόμων αυτών να είναι σε παραγωγικές ηλικίες. Για την αύξηση αυτή ευθύνεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης, το χρόνιο stress και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Αυξητική πορεία πάνω από 3% κάθε χρόνο εμφανίζει και ο ΣΔτ1. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός της αυξανόμενης εμφάνισης παχυσαρκίας και ΣΔτ2 σε παιδιά και εφήβους. Σε δημοσίευση στο περιοδικό «Lancet» τον Ιούνιο 2018 που εξέτασε τον σχετικό κίνδυνο και τις αιτίες θανάτου τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ, απεδείχθη ότι παρά την αύξηση του ΣΔτ2 ο οποίος τριπλασιάσθηκε, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη αύξηση των θανάτων κυρίως λόγω μείωσης των καρδιαγγειακών επιπλοκών (εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια). Αυτό είναι εντυπωσιακό και οφείλεται στις σημαντικές εξελίξεις στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου τα τελευταία λίγα χρόνια. Εκτός από τη θεραπεία της υπεργλυκαιμίας, σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας, οι οποίες κατά κανόνα συνοδεύουν τον ΣΔτ2 και συμβάλουν στην ανάπτυξη επιπλοκών, κυρίως από την καρδιά και τα αγγεία. Με τις τελευταίες κατευθυντήριες της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA/ΕASD) και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, γίνεται για πρώτη φορά σαφής εξατομίκευση των θεραπευτικών χειρισμών στον ΣΔ, με προτάσεις για συγκεκριμένους συνδυασμούς φαρμάκων ανάλογα με την περίπτωση αλλά και την ύπαρξη συνοσηροτήτων (κυρίως από το καρδιαγγειακό σύστημα και τους νεφρούς).

Είναι σαφές ότι ο ΣΔ είναι πολύπλοκο συστηματικό νόσημα και δεν αφορά μόνο τη διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, αλλά το σύνολο του κυτταρικού μεταβολισμού σε όλους ανεξαιρέτως τους ιστούς. Στην πορεία εξέλιξης της νόσου δημιουργούνται συνοσηρότητες από όλα τα συστήματα (καρδιαγγειακό, νευρικό, πεπτικό, νεφρούς, δέρμα, ακόμα και από την ψυχική σφαίρα) ως αποτέλεσμα της χρόνιας υπεργλυκαιμίας-δυσλιπιδαιμίας και των χρόνιων επιπλοκών, γεγονός το οποίο καθιστά επιβεβλημένη την άριστη μεταβολική ρύθμιση σε όλες τις παραμέτρους. Στην επίτευξη αυτού του στόχου έχει συμβάλει αποφασιστικά η κυκλοφορία πρωτοπόρων φαρμάκων (νέες βασικές ινσουλίνες, αναστολείς SGLT2, αγωνιστές υποδοχέων GLP-1), οι συνδυασμοί των οποίων προσφέρουν ευελιξία και αποτελεσματικότητα στις θεραπευτικές επιλογές.

Απ’ την άλλη μεριά, η έκρηξη στον τομέα της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και η εφαρμογή της στο πεδίο του ΣΔ (αντλίες ινσουλίνης νέας γενιάς, τεχνητό πάγκρεας, σύγχρονες συσκευές αυτομέτρησης της γλυκόζης στο αίμα, συσκευές συνεχούς καταγραφής) έχει αυξήσει τις δυνατότητες εντατικοποίησης της ρύθμισης.

Στόχος του επόμενου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΔΕ είναι να συνδυάσει αρμονικά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα με την κλινική πρακτική, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί όλο το φάσμα της παθοφυσιολογίας, της πρόληψης, της θεραπείας και της παρακολούθησης του ΣΔ και των επιπλοκών του. Την υλοποίηση αυτού του στόχου θα αναλάβουν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές ενώ θα δοθεί, όπως πάντα, η δυνατότητα σε συναδέλφους να παρουσιάσουν δείγματα της τρέχουσας ερευνητικής τους προσπάθειας.

Το επόμενο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΔΕ είναι επετειακό. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία επί 45 χρόνια υπηρετεί με συνέπεια όλες τις διαχρονικές επιστημονικές αξίες, ήτοι γνώση, εμπειρία, έρευνα, εκπαίδευση, γεγονός το οποίο την κατατάσσει (ιστορικά πλέον) σε σημαντικότατο θεσμικό παράγοντα της ιατρικής κοινότητας, και ειδικότερα της διαβητολογίας στη χώρα μας.

Με αυτό τον οραματισμό, σας προσκαλούμε στην Αθήνα 18-21 Μαρτίου 2020 στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας αλλά και φοιτητές από όλο το φάσμα των επιστημών υγείας. Θα αποτελέσει για όλους εμάς ιδιαίτερη τιμή και χαρά η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή σας, ώστε να μοιραστούμε τη σύγχρονη διεθνή γνώση και να ανταλλάξουμε απόψεις σε αυτό το ιδιαίτερα πολύπλοκο νόσημα, με το οποίο ασχολείται εντατικά όλη η διεθνής επιστημονική κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας
Καθηγητής Γεώργιος Δ. Δημητριάδης
 

18 diavitologiko sinedrio 021
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ε.Δ.Ε.

 
Δημητριάδης Γεώργιος
Παππάς Σταύρος
Μελιδώνης Ανδρέας
Μπριστιάνου
Μαγδαλινή
Ιωαννίδης Ιωάννης
Λιάτης Σταύρος
Μαυρογιαννάκη Αναστασία
Παπαζαφειροπούλου Αθανασία
Δημοσθενόπουλος Χαρίλαος

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν περιλήψεις εργασιών για Προφορική ή Αναρτημένη Ανακοίνωση στο 18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ το αργότερο έως 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020.
Οι οδηγίες συγγραφής και υποβολής Εργασιών μπορούν να αντληθούν ΕΔΩ.
18 diavitologiko sinedrio 03

ΕΓΓΡΑΦΕΣ

 
έως
31/1/ 2020
μετά
31/1/ 2020
170 € 190 €
90 € 120 €
50 € 80 €
Δωρεάν Δωρεάν
Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγραφής και την υποβολή του Δελτίου Συμμέτοχής σας θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου
18 diavitologiko sinedrio 04
 
18 diavitologiko sinedrio 06
 
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:
 
Για την οποιαδήποτε πληροφορία στο πλαίσιο του 18ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ, παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Συνεδριακής & Τουριστικής Υποστήριξης Congress World, στους αριθμούς 210 7210001, 210 7210052
Εργασίες: εσωτερικό 220
Εγγραφές: εσωτερικό 221
Τουριστικές υπηρεσίες: εσωτερικό 206

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 επισκέπτες και κανένα μέλος

Π.Ι.Σ. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Μετάβαση στην ιστοσελίδα

Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου

opadΕπισκεφτείτε τον ιστοχώρο του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ)
Μετάβαση στην ιστοσελίδα...

Υγεία ΝΕΤ Δικτυακή Πύλη για την Υγεία

Διαρκής ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Υγεία
Μετάβαση στην ιστοσελίδα...

Θέσεις Ιατρών από το proslipsis.gr

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες θέσεις Ιατρών από την ιστοσελίδα proslipsis.gr
Μετάβαση στην ιστοσελίδα...