Τηλέφωνο: +30 26510 25324 | Φαξ: +30 26510 32907 | Email: info@isioanninon.gr
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β, ΤΚ 45 444, Ιωάννινα
Ώρες Λειτουργίας
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 - 15:00 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18:00-20:00
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 10:00-14:00 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 18:00-20:00
ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΘΕΩΡΗΣΗ ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-12:00

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

17 Οκτωβρίου 2022

Συντακτική Επιτροπή

Πρόεδρος: Ιωάννης Λεκάκης

Μέλη:

Ανδριανή Βαζαίου
Γεώργιος Δαφούλας
Πολυχρόνης Δηλαβέρης
Αλέξανδρος Μπέρλερ
Παναγιώτης Σταφυλάς 


ioannis lekakis proedros

Το μήνυμα του Προέδρου…

     Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική  Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λωζάννης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ιατρική εξέταση μέσα στο Metaverse ,οπωσδήποτε μπορεί να χαρακτηρισθεί εντυπωσιακή .Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην ερευνητική ομάδα και ευχές για καλή συνέχεια.

    Τι είναι όμως το μετασύμπαν (metaverse). Είναι ένας κόσμος εικονικής πραγματικότητας όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ψηφιακά άβαταρ του εαυτού τους για να εξερευνήσουν αυτό το καινούργιο ψηφιακό κόσμο. Το μετασύμπαν θα επιτρέψει στους ανθρώπους να πολλαπλασιάσουν η να ενισχύσουν τη φυσική τους δραστηριότητα μεταφέροντας η επεκτείνοντας την φυσική δραστηριότητα σε ένα εικονικό κόσμο. Το μετασύμπαν αποτελεί ουσιαστικά την εξέλιξη του Internet ,απαιτεί πολλές τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη , 5G , IoT ,κ.α, και θα επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν με άλλους χρήστες σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που δημιουργείται από τον υπολογιστή. 

    Στην Ιατρική η εξέλιξη αυτή μπορεί να συνεισφέρει τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις.Πρώτον στην συνάντηση ιατρού-ασθενούς , ο ασθενής θα μπορεί να συναντήσει τον γιατρό του σε ένα εικονικό ιατρείο και να συζητήσει το πρόβλημά του.Δεύτερον στην οργάνωση των ιατρικών συνεδρίων και συσκέψεων που μπορεί να αλλάξουν μορφή ( πχ ψηφιακοί ομιλητές).

       Οπωσδήποτε η τεχνολογία αυτή ευρίσκεται σε πρώιμη δομική ανάπτυξη και πολλά τεχνολογικά προβλήματα πρέπει να επιλυθούν πρίν δούμε αυτή την εξέλιξη να ξεφεύγει από το στάδιο του επιστημονικού ονείρου

Ιωάννης Λεκάκης

Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής

Διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα, Κεντρική Κλινική Αθηνών


evaggelia xarmandari

Ευαγγελία Χαρμανδάρη

MD, MSc, PhD, MRCP(UK), CCST(UK)

Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας

Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, Αθήνα

&

Διευθύντρια Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

'Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και Έρευνα'

           Καινοτόμες E-Ηealth Εφαρμογές

για την Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας σε Παιδιά και Εφήβους

e health efarmogi

Η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), 41 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας (<5 ετών) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, 340 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, και 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι είναι παχύσαρκοι. Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας κυμαίνεται από 21% στην προσχολική ηλικία έως 41% στη σχολική και εφηβική ηλικία, και είναι σημαντικά υψηλότερος από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών (15% και 25%, αντίστοιχα). 

Η παχυσαρκία αποτελεί χρόνια νόσο με πολλές και σημαντικές επιπλοκές, όπως Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιαγγειακά προβλήματα και κακοήθειες, και οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Εκτός από την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, η παχυσαρκία ευθύνεται και για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών δημόσιας υγείας. Οι οικονομικές επιπτώσεις από την παχυσαρκία παγκοσμίως ανέρχονται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ή 2.8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ποσό περίπου ισοδύναμο με τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο από το κάπνισμα ή την ένοπλη βία, τον πόλεμο και την τρομοκρατία (Εικόνα 1α και 1β).

Εικόνα 1α 

eikona 1a

Εικόνα 1β 

eikona 1b

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι είναι πιο πιθανόν να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, και να αναπτύξουν σε νεαρότερη ηλικία νοσήματα που οδηγούν σε πρώιμη θνησιμότητα. Η πιθανότητα αυτή κυμαίνεται από 8% για παιδιά ηλικίας 1-2 ετών χωρίς παχύσαρκους γονείς έως 79% για παιδιά/εφήβους 10 - 14 ετών με τουλάχιστον έναν παχύσαρκο γονέα. Μετά την ηλικία των 6 ετών, η πιθανότητα να έχουν παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή υπερβαίνει το 50%, σε σύγκριση με περίπου 10% για τα μη παχύσαρκα παιδιά. Η παχυσαρκία των γονέων υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή  σε όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. 

Επομένως, είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας.

Πρόσφατα αναπτύξαμε και χρησιμοποιήσαμε καινοτόμες E-Health εφαρμογές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα παιδιά και εφήβους.

Η πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή που αναπτύξαμε μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος ΕΣΠΑ ‘Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’ ονομάζεται ‘Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’, και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και παγκοσμίως από τον Σεπτέμβριο 2015. Το Εθνικό Μητρώο διασφαλίζει την καταγραφή και διαχρονική παρακολούθηση παιδιών και εφήβων σε όλη τη χώρα, καθώς και την καθοδήγηση Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών με συγκεκριμένες, σαφείς και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την διατροφή, άσκηση και ιατρική παρακολούθηση των παιδιών. Για το έργο αυτό βραβευθήκαμε με το βραβείο BRONZE στην κατηγορία “e-Health / Η1.1 Ψηφιακές εφαρμογές για την ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών” από τα Healthcare Business Awards 2016.

Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που προτείνονται στο ‘Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας’ πραγματοποιήθηκε στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’. Το Ιατρείο αποτελεί το μεγαλύτερο Κέντρο Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, παρακολουθεί περισσότερα από 3000 παιδιά και εφήβους, και είναι στελεχωμένο με Ιατρικό προσωπικό, Διατροφολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. Πρόσφατη ανάλυση δεδομένων μας από 2.500 περίπου παιδιά και εφήβους έδειξε ότι οι παρεμβάσεις που προτείνονται οδήγησαν σε ελάττωση του ποσοστού παχυσαρκίας κατά 30% και της υπερβαρότητας κατά 35% μέσα σε ένα έτος, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση των καρδιομεταβολικών δεικτών, προσφέροντας έτσι στους ασθενείς μας την προοπτική για καλύτερη υγεία στην ενήλικη ζωή. Τα παραπάνω αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το έργο αυτό μπορεί να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας.

Το έργο που επιτελούμε στο Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους βραβεύθηκε με τα βραβεία PLATINUM & GOLD στην κατηγορία “Ερευνητικό Έργο σε Πανεπιστήμια / Εκπαιδευτικά Ιδρύματα / Ερευνητικά Κέντρα / Νοσοκομεία” στα Healthcare Business Awards 2020, με το βραβείο BRONZE στα Healthcare Business Awards 2021, καθώς και με τα βραβεία PLATINUM & GOLD στα Patient Partnerships Awards 2022.

Το Πρόγραμμα ‘PEDOBESITY: Ανάπτυξη Ευφυών Πολυεπίπεδων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εξειδικευμένων Αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης για την Εξατομικευμένη Αντιμετώπιση της Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας’ στοχεύει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα στα πλαίσια της ιατρικής ακριβείας (precision medicine) και της εξατομικευμένης ιατρικής αντιμετώπισης (personalized management).

Τέλος, το Πρόγραμμα ‘BigO: Δεδομένα Mεγάλης Kλίμακας κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας’, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το HORIZON2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στοχεύει στην συλλογή με αντικειμενικό τρόπο δεδομένων διατροφής, φυσικής δραστηριότητας και ύπνου, καθώς και στοιχείων που αφορούν στο περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται ένα παιδί, προκειμένου να αναπτυχθούν υπολογιστικά εργαλεία ανάλυσης συμπεριφορών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Η συλλογή δεδομένων έγινε με την χρήση ενός έξυπνου κινητού (Smartphone) και ενός έξυπνου ωρολογιού (Smartwatch), τα οποία διαβιβάστηκαν σε διακομιστές για να εξαχθούν δείκτες συμπεριφοράς σχετικά με τον τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα θα δοθούν στις αρχές δημόσιας υγείας προκειμένου να προσαρμόσουν κατάλληλα τις στρατηγικές πολιτικής για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Για τις καινοτόμες αυτές εφαρμογές που αναπτύξαμε και χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας βραβευθήκαμε με το βραβείo GOLD στην κατηγορία ‘Καινοτομία και Υγεία’ από τα  Hellenic Responsible Awards 2022

Οι παραπάνω δράσεις αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους. Σε πρόσφατη έκθεση του WHO, τονίζεται η αναγκαιότητα δημιουργίας αξιόπιστων συστημάτων παρακολούθησης και αιτιολόγησης συμπεριφορών που να παρέχουν αποδείξεις ως προς την αποτελεσματικότητα μέτρων και παρεμβάσεων κατά της παχυσαρκίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Ng M, Fleming T, Robinson M, Thomson B, Graetz N. Global, regional and national prevalence of overweight and obesity in children and adults 1980-2013: A systematic analysis. Lancet. 2014;384(9945):766-781. 

2. World Health Organization (WHO). Commission on Ending Childhood Obesity. 2017. https://www.who.int/end-childhood-obesity/facts/en/.

3. World Health Organization (WHO). Home/Newsroom/Fact sheets/Detail/Obesity and overweight. 2018; https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight.

4. Carter R, Mouralidarane A, Ray S, Soeda J, Oben J. Recent advancements in drug treatment of obesity. Clin Med. 2012;12:456-460.

5. Wang Y, Beydoun MA, Liang L, Caballero B, Kumanyika SK. Will all Americans become overweight or obese? estimating the progression and cost of the US obesity epidemic. Obesity. 2008;16:2323-2330.

6. Overcoming obesity: An initial economic analysis Discussion paper. 2014; https://www.mckinsey.com/~/media/McKinsey/Business%20Functions/Economic%20Studies%20TEMP/Our%20Insights/How%20the%20world%20could%20better%20fight%20obesity/MGI_Overcoming_obesity_Full_report.ashx

7. Brug J, van Stralen MM, Chinapaw MJ, De Bourdeaudhuij I, Lien N, Bere E, Singh AS, Maes L, Moreno L, Jan N, Kovacs E, Lobstein T, Manios Y, Te Velde SJ. Differences in weight status and energy-balance related behaviours according to ethnic background among adolescents in seven countries in Europe: the ENERGY-project. Pediatr Obes. 2012; 7(5): 399-411.

8. Franks PW, Hanson RL, Knowler WC, Sievers ML, Bennett PH, Looker HC. Childhood obesity, other cardiovascular risk factors, and premature death. N Engl J Med. 2010; 362(6): 485-93.

9. Twig G, Afek A, Shamiss A, Derazne E, Landau Rabbi M, Tzur D, Gordon B, Tirosh A. Adolescence BMI and Trends in adulthood Mortality: A Study of 2.16 Million Adolescents. J Clin Endocrinol Metab. 2014; 99(6):2095-103.

10. Twig G, Yaniv G, Levine H, Leiba A, Goldberger N, Derazne E, Ben-Ami Shor D, Tzur D, Afek A, Shamiss A, Haklai Z, Kark JD. Body-Mass Index in 2.3 Million Adolescents and Cardiovascular Death in Adulthood. N Engl J Med. 2016; 374(25): 2430-40.

11. Kassari P, Papaioannou P, Billiris A, Karanikas H, Eleftheriou S, Thireos E, Manios Y, Chrousos GP, Charmandari E. Electronic registry for the management of childhood obesity in Greece. Eur J Clin Invest. 2018 Mar;48(3). doi: 10.1111/eci.12887.

12. Genitsaridi SM, Giannios C, Karampatsou S, Papageorgiou I, Papadopoulos G, Farakla I, Koui E, Georgiou A, Romas S, Terzioglou E, Papathanasiou C, Kassari P, Manios Y, Charmandari E. A Comprehensive Multidisciplinary Management Plan Is Effective in Reducing the Prevalence of Overweight and Obesity in Childhood and Adolescence. Horm Res Paediatr. 2020; 93(2): 94-107.

13. Tragomalou A, Moschonis G, Manios Y, Kassari P, Ioakimidis I, Diou C, Stefanopoulos L, Lekka E, Maglaveras N, Delopoulos A, Charmandari E. Novel e-Health Applications for the Management of Cardiometabolic Risk Factors in Children and Adolescents in Greece. Nutrients. 2020; 12(5): 1380.

14. Tragomalou A, Moschonis G, Kassari P, Papageorgiou I, Genitsaridi SM, Karampatsou S, Manios Y, Charmandari E. A National e-Health Program for the Prevention and Management of Overweight and Obesity in Childhood and Adolescence in Greece. Nutrients. 2020; 12(9): 2858.

15. Diou C, Sarafis I, Papapanagiotou V, Alagialoglou L, Lekka I, Filos D, Stefanopoulos L, Kilintzis V, Maramis C, Karavidopoulou Y, Maglaveras N, Ioakimidis I, Charmandari E, Kassari P, Tragomalou A, Mars M, Ngoc Nguyen TA, Kechadi T, O'Donnell S, Doyle G, Browne S, O'Malley G, Heimeier R, Riviou K, Koukoula E, Filis K, Hassapidou M, Pagkalos I, Ferri D, Perez I, Delopoulos A. BigO: A public health decision support system for measuring obesogenic behaviors of children in relation to their local environment. Annu Int Conf IEEE Eng Med Biol Soc. 2020; 2020:5864-5867. 

16. Fagerberg P, Charmandari E, Diou C, Heimeier R, Karavidopoulou Y, Kassari P, Koukoula E, Lekka I, Maglaveras N, Maramis C, Pagkalos I, Papapanagiotou V, Riviou K, Sarafis I, Tragomalou A, Ioakimidis I. Fast Eating Is Associated with Increased BMI among High-School Students. Nutrients. 2021; 13(3): 880. 

17. Filos D, Lekka I, Kilintzis V, Stefanopoulos L, Karavidopoulou Y, Maramis C, Diou C, Sarafis I, Papapanagiotou V, Alagialoglou L, Ioakeimidis I, Hassapidou M, Charmandari E, Heimeier R, O'Malley G, O'Donnell S, Doyle G, Delopoulos A, Maglaveras N. Exploring Associations Between Children's Obesogenic Behaviors and the Local Environment Using Big Data: Development and Evaluation of the Obesity Prevention Dashboard. JMIR Mhealth Uhealth. 2021; 9(7): e26290. 



georgios dafoulas

 Γεώργιος Δαφούλας 

MD, MBA in HSM, PhDc, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΚΕ-ΠΘ

Έφτασαν στο email μου…

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕΣΩ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟY ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων και Ογκολογικό ΠΣΥ Νοσοκομείων

Κύρια έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα

Όπως είναι γνωστό οι υποδομές του ΕΣΥ ψηφιοποιήθηκαν σε ένα βαθμό πριν από 15έτη, κυρίως μέσω πόρων του 3ου Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης, και αργότερα εν μέρει μέσω κάποιων έργων, που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014-200 και 2007-2013. Με βάση τη συνεχή, ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη, οι παλιότερες αυτές υποδομές έχουν πλέον ξεπεραστεί και δεν μπορούν  πια να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες του ΕΣΥ.

Μέσω του Ταμείου Ανακάμψης και Ανθεκτικότητας (TAA), έχει ανακοινωθεί η ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων μέτρων για την υλοποίηση των πέντε  υποέργων που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης

(1):

«α) του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας ασθενών (υποέργο 1) 

β) του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού για τη διαχείριση του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου των μητρώων ασθενών (υποέργο 2) 

γ) της τηλεϊατρικής, συμπεριλαμβανομένων σταθμών, νέων υποδομών και εργαλείων τηλεϊατρικής (υποέργο 3) 

δ) της ψηφιακής ετοιμότητας των νοσοκομείων, η οποία περιλαμβάνει: συστήματα ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων, απογραφή ιατρικού εξοπλισμού, υλοποίηση DRG, ηλεκτρονική συνταγογράφηση για εσωτερικούς ασθενείς / εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο νοσοκομειακό περιβάλλον, σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού, ψηφιακή αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και του Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) (υποέργο 4) 

ε) της ολοκλήρωσης όλων των στοιχείων του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής υπηρεσιών Υγείας), όλων των στοιχείων διαχείρισης και παρακολούθησης δαπανών, όλων των στοιχείων των ψηφιακών υπηρεσιών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και τους πολίτες, όλων των στοιχείων διαχείρισης δεδομένων και ανάλυσης (υποέργο 5)»

Τα Υποέργα 1, 3 και 4, έχουν παρουσιαστεί ήδη σε προηγούμενο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου ψηφιακής ιατρικής, μετά την ανακοίνωση της ένταξης τους.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Διαχείρισης της Περίθαλψης Ογκολογικών Ασθενών

Aπό τα παραπάνω έργα, πρόσφατα ανακοινώθηκε και η ένταξη του υποέργου 2 «Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Διαχείρισης της Περίθαλψης Ογκολογικών Ασθενών» (2)

Παλιότερα, μέσα από χρηματοδότηση προηγούμενου ΕΣΠΑ, είχε δημιουργηθεί το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών (Ε.Α.Ν.) , που λειτουργούσε στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 2 του Ν.3370/2005 (ΦΕΚ 176/Α’/11.07.2005) και αποτελούσε τον επίσημο μηχανισμό για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που σχετίζονται με τις νεοπλασίες. Τα δεδομένα προέρχονταν τόσο από τα δημόσια, όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Ωστόσο μετά τη λήξη της χρηματοδότησης το ΕΑΝ υπολειτουργούσε (3, 4).

Παραθέτουμε συνοπτικά τα κύρια στοιχεία του νέου αυτού έργου, από το την Απόφαση Ένταξης (2). Είναι ωστόσο κρίσιμο να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας του και μετά την λήξη της νέας χρηματοδότησης, μέσω του TAA.

«Μητρώα Ασθενών / Αρχεία Καταγραφών

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη συστηματική καταγραφή νεοπλασιών στον ενήλικο πληθυσμό, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα αφενός να είναι αδύνατη η στοιχειώδης παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου αφετέρου η χώρα να μην εκπροσωπείται, όπως οφείλει, στους διεθνείς οργανισμούς, όπως στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μητρώων Καρκίνου.

Από τις προσπάθειες καταγραφής που γίνονται σήμερα στη χώρα αναφέρονται ενδεικτικά οι εξής:

1. Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας: αναπτύχθηκε στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. με εντολή του Υπουργείου Υγείας και τέθηκε σε εφαρμογή με την ΚΥΑ 9692 – ΦΕΚ 585/Β/12-2-2021

2. Μητρώο Χρόνιας Μυελογενούς Λευχαιμίας Αναπτύχθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία την Ελληνική Αιματολογική Εταιρία, και τέθηκε σε εφαρμογή με την υπ’ Αρ. Πρωτ: ΔΒ4Α/οικ.6110 14-2-2018 Απόφαση του ΕΟΠΥΥ. Η χρήση του μητρώου είναι υποχρεωτική προκειμένου να συνταγογραφούνται τα φάρμακα που αφορούν στη συγκεκριμένη νόσο.

3. Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ανέλαβε πρωτοβουλία και χρηματοδότησε την ανάπτυξη εφαρμογής Ογκολογικού Ιατρικού Φακέλου και ενθαρρύνει τη χρήση του μεταξύ των μελών της.

4. Διάφοροι επιστημονικοί και ακαδημαϊκοί φορείς αναλαμβάνουν κατά καιρούς πρωτοβουλίες για καταγραφή συγκεκριμένων νεοπλασματικών νοσημάτων για διάφορους σκοπούς, ωστόσο αυτές οι προσπάθειες παραμένουν αποσπασματικές και χρονικά περιορισμένες.

1. Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας: αναπτύχθηκε στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. με εντολή του Υπουργείου Υγείας και τέθηκε σε εφαρμογή με την ΚΥΑ 9692 – ΦΕΚ 585/Β/12-2-2021

Το πρόγραμμα διαιρείται σε τρία έργα :

1. Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων

2. Ογκολογικό Πληροφοριακό Σύστημα για 12 Νοσοκομεία

3. Εφαρμογές υποστήριξης ασθενών 

Aναλυτικότερα το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω κύριες λειτουργικές ενότητες:

Ανάπτυξη Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Νοσημάτων (ΕΜΝΝ)

Ανάπτυξη του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασματικών Νοσημάτων που θα περιλαμβάνει λειτουργίες συλλογής δεδομένων και ελέγχου ποιότητας αυτών – Διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα – Υποσύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας - Υποστήριξη λειτουργίας.

Ογκολογικό – Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα σε 12 Νοσοκομεία

Αντικείμενο του Έργου είναι η προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση ενός ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος για την υποστήριξη των ογκολογικών κι αιματολογικών ασθενών σε 12 Νοσοκομείο το οποίο θα περιλαμβάνει:

1. Ογκολογικό - Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα με δυνατότητα Διαχείρισης συστηματικών αντινεοπλασματικών θεραπειών (χημειοθεραπειών, ανοσοθεραπειών, επιγενετικής, θεραπειών στόχευσης, κυτταρικών θεραπειών)

Το Πληροφοριακό Σύστημα θα παρέχει δυνατότητα καταγραφής όλων των παραμέτρων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του ασθενούς εντός και εκτός νοσοκομείου.

2. Σύστημα υποστήριξης Διεπιστημονικών Ομάδων (Multidisciplinary Tumor Teams – MDT)

3. Σύστημα Εποπτείας και Ανάλυσης Δεδομένων.

Ψηφιακά Εργαλεία Υποστήριξης Ασθενών

Ανάπτυξη εφαρμογών για κινητές συσκευές που θα παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες που θα βοηθούν τον ασθενή σε πρακτικά ζητήματα σχετικά με την καθημερινή διαχείριση της νόσου του ενώ παράλληλα θα συνεισφέρουν στη μείωση του άγχους του και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, εκτιμάται μείωση της ανάγκης προσέλευσης των ασθενών στο Νοσοκομείο. »

ΠΗΓΕΣ

(1) https://greece20.gov.gr/apofaseis-entaksis/

(2) https://greece20.gov.gr/wp-content/uploads/2022/06/335.-Apofasi-entaksis-ergou-cancer-treatment_16752_5162374.pdf 

(3) http://wincancer.gr/2018/11/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CE%B1%CE%BD/  

(4) https://virus.com.gr/ti-symvainei-me-to-ethniko-archeio-neoplasion/


Προσωπικότητες στο Digital…

vontetsianos

Θ. Α. Βοντετσιάνος, MDPhD

Πνευμονολόγος, Δ/ντης Ιατρός ΕΣΥ

  Είναι απόφοιτος και διδάκτωρ με άριστα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1985).

Ειδικεύτηκε στην Ελλάδα στη Πνευμονολογία και εξειδικεύτηκε στις ΗΠΑ στην Πνευμονική Αποκατάσταση (Pulmonary Rehabilitation) και προηγμένη χρόνια έξω- νοσοκομειακή φροντίδα  (Chronic Care management) στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Health Science Center  (1986-88). 

Από το 1989 μάχιμος ιατρός του ΕΣΥ, πνευμονολόγος της πρώτης γραμμής στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” μέχρι το 2020. 

Καθ’ όλο το διάστημα της νοσοκομειακής του ζωής  ανέπτυξε πλούσια κλινική, επιστημονική, εκπαιδευτικά και συνδικαλιστική δράση (εκπρόσωπος ΕΙΝΑΠ στις νοσοκομειακές επιτροπές). Έχει συμμετάσχει σε πάνω από  200 δημοσιεύσεις σε εθνικά  και διεθνή περιοδικά, ως και σε αντίστοιχα διεθνή συνέδρια σε θέματα φυσιολογίας του αναπνευστικού στην άσκηση, στην οξέωση και στον ύπνο, προηγμένων βρογχοσκοπικών τεχνικών (Virtual and Interventional bronchscopy), ως και καινοτόμων μοντέλων αποκατάστασης και long term αντιμετώπισης των χρόνιων αναπνευστικών ασθενών.

Καθ’ όλο το παραπάνω διάστημα υπήρξε ενεργός στο επιστημονικό περιβάλλον της ΕΕ με πολλαπλές συνεχείς κατακτήσεις ανταγωνιστικών διευρωπαϊκών έργων,  διακεκριμένων συνεργασιών, ως και αντίστοιχων διακρίσεων. Αποτέλεσμα ήταν η προσέλκυση σημαντικού εύρους ευρωπαϊκών πόρων, τεχνογνωσίας και αναγνωρισιμότητας του Νοσοκομείου, ως και των πολλαπλών συναδέλφων που εργάστηκαν σε αυτά.   

Ιδιαίτερη δράση στη Ψηφιακή Ιατρική

  • 1989-1991: Έγκριση και εκτέλεση έργου ΠΑΒΕ της Γενικής Πραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για τη “Μηχανοργάνωση 12ης Κλινικής του Νοσοκομείου “Σωτηρία”.
  • 1991: Βράβρευση στο 1ο Πανελληνιο Διαγωνισμό του Υπουργείου Προεδρίας  εισαγωγή της καινοτομίας σε  όλο του Δημόσιου τομέα για την “εισαγωγή της Πληροφορικής στη καθ ημέρα κλινικής πράξη”.
  • 1992 - 1996: Έγκριση και εκτέλεση έργου έρευνας και ανάπτυξης του ΚΕΣΥ για την “Ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών Πνευμονικής Αποκατάστασης” στους χρόνιους ασθενείς της 12ης Κλινικής. 
  • 1999: Ίδρυση της E-Health Unit στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” με κύριο στόχο την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και καινοτομικών προσεγγίσεων στη καθ’ ημέρα κλινική πράξη, με ανάληψη των παρακάτω δράσεων:
  • R&D Projects: Έξι διευρωπαϊκά έργα παροχής προηγμένων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας (Integrated Care) σε χρόνιους ασθενείς προχωρημένου σταδίου με πολλαπλές συνοσηρότητες. Τα αποτελέσματά τους εντυπωσιακά, ειδικά για το σύστημα της χώρας μας, γεγονός που αναγνωρίστηκε κατ επανάληψη πανευρωπαϊκά  Η αξία των έργων ξεπέρασε τα 20ΜΕuros που εισήχθηκαν στη χώρα μας μέσω του ΕΛΚΕΑ της ΥΠΕ Αττικής          
  • Συνεργασίες με τους πλέον έγκυρους ευρωπαϊκούς φορείς από τον ακαδημαϊκό, δημόσιο και κοινωνικό και παραγωγικό χώρο.
  • Προσκεκλημένες ομιλίες σε μείζονα ευρωπαϊκά events και fora για τα παραπάνω αποτελέσματα 
  • Εθνικές εκπροσωπήσεις 
  • Επισήμη εκπροσώπηση της χώρας 2005 και 2006 στα e-Health Forums, Tromso, Norway and Malaga Spain αντίστοιχα. 
  • Εκπροσώπηση της χώρας στη DG SANTE στις δράσεις Joint Actions για τα χρόνια νοσήματα και για τις περιόδους 2012 -2017
  • Επισήμη εκπροσώπηση της χώρας στην Επιτροπή των Ευρωπαίων  Επιτρόπων το 2015 
  • Εκπροσώπηση της χώρας το 2019 στο E-Health Summit of Echalliance, Oslo, Finland.
  • Μείζονες Ευρωπαϊκές Διακρίσεις
  • 1ο βραβείο για Δημόσιο Οργανισμό στο πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό “e-Inclusion” το 2008 for “innovative ICT supported services to vulnerable, geografically and socially excluded populations of elderly and chronic patients, which have been offered since 2000 by “Sotiria” Hospital e-Health Unit .
  • 2015: Μέλος της Επιτροπής Οργάνωσης και Επιστημονικής Επιτροπής Προγράμματος του Ε-Health Forum 2015 του ΥΥ
  • 2015: Ίδρυση της Ελληνικού τμήματος της μεγάλης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας “European Innovation Partnership on Active and healthy Ageing (EIP on AHA)    (Greek Network EIP on AHA), σαν Επιτροπή συνέχειας και δράσης του ΥΥ μετά τη Προεδρία της ΕΕ το 2015.
  • 2016: Εξέλιξη της παραπάνω Πρωτοβουλίας σε Επιστημονική Εταιρεία “Ελληνική Εταιρείας Καινοτομίας για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση” (NGO) (www.eiponaha.gr) με κύριους θεματικούς άξονες: 
  • New organizational models and care pathways for elderly and chronic patients
  • individual and population risk stratification and personalized care plans
  • implementation science and evaluation designs 
  • Κατά το παραπάνω διάστημα έχει αναπτύξει τις εξής δράσεις: 
  • Συμμετοχή σε 3 ευρωπαϊκά έργα σε συνεργασία με πολλαπλούς  εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και κεντρική θεματική “the shift from today’s fragmented hospital-centered healthcare to person-centered and value based coordinated care”.
  • Συμμετοχή στο 3ο Call της EE for Reference Site awards for Active and Healthy Ageing (RS), σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων το 2019, και κατάκτηση του τίτλου του “Τhree stars Athens RS”
  • 2022: Υποψηφιότητα για Senior Associate του παγκόσμιου Δικτύου International Foundation for Integrated Care (IFIC)

Επιθυμούμε το Digital Health Alert συνεχώς να εξελίσσεται. Πείτε μας τις απόψεις σας και τις παρατηρήσεις σας. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο digital.medicine.2018@gmail.com.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ

*Πατήστε πάνω στο εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες

bayer

‍Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ:

diimerida psifiakis iatrikis

Τελευταία Νέα



ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλέφωνο: +30 26510 25324 | Φαξ: +30 26510 32907 | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γ. Παπανδρέου 2 Κτίριο Β, ΤΚ 45 444, Ιωάννινα
Ώρες Λειτουργίας Δευ-Παρ: 09:00-15:00 (Τετ: 18.00-20.00)
Για θεώρηση γνησίου υπογραφής, ΑΥΣΤΗΡΑ, καθημερινα 10:00-12:00
Ώρες Λειτουργίας για Ιατρούς: Καθημερινά 10:00-14:00 κατόπιν ραντεβού


Copyright © 2022 Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΙΣΙ). Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Powered by NICMEDIA

Back to Top